הר תבור הוא אחד ההרים הגבוהים בגליל התחתון, פסגתו נמצאת בגובה 562 מטר מעל פני הים והוא מתנשא לגובה של כ-400 מטרים מעל סביבתו. הפסגה בולטת וממוקמת מדרום להרי נצרת ומצפון לעמק יזרעאל, היא נראית גם לצופים בה ממקומות מרוחקים ברחבי הגליל והגולן.
טיילתי בנחל תבור עשרות פעמים, ובביקור האחרון החלטתי לראשונה לשלב אותו גם עם טיול בפגסת הר תבור. המסלול טיול שבחרתי לעשות היה מסלול קצר ומעגלי שמקיף את כל הפסגה של הר תבור.
מסלול טיול - פסגת הר תבור
המסלול טיול בפסגת הר תבור הינו מעגלי, מישורי וחלקו מוצל.
אורך מסלול ההליכה: כ-2 ק"מ.
זמן הליכה: 1-2 שעות.
סימון שבילים: ירוק > שחור
רמת קושי: קל.
למי מתאים? מתאים לכל המשפחה, גם לכלבים.
למי לא מתאים? לא מתאים לעגלות.
קחו בחשבון – לצערי לאורך המסלול היה לא מעט לכלוך.
איך מגיעים?
הכביש המטפס אל פסגת הר תתבור הוא כביש צר, יש הרבה סיבובים מסוכנים, שדה ראייה צר מאוד – צריך לנסוע בזהירות רבה.
תיאור מסלול פסגת הר תבור
המסלול בפסגת הר תבור מתחיל מהחניון של כנסיית השתנות.
המסלול הוא מעגלי, וניתן לעשות להתחיל אותו או מהשביל הירוק או מהשביל השחור.
תשמעו לאחת שיודעת – כדי ללכת מול הנופים השווים, תתחילו את המסלול מהשביל המסומן ירוק.
לאחר שחצינו את הכביש לכיוון הסימון הירוק, נתחיל בירידה קצרה עד שנגיע לשרידי מבצר בהר תבור (כנראה מהתקופה הצלבנית) ולצידו חפיר.
אנו נגיע לצומת שבילים ירוק שחור ונתחיל בעלייה קצרצרה עם השביל השחור.
בהמשך השביל, בצידו לכיוון הכנסייה, נראה מערה חצובה, שפתחה מעוטר בקשת בנויה אבן. ככל הנראה המערה שימשה בראשיתה מחצבה ואחר כך נוצלה לשימושים אחרים.
חלק זה של המסלול מלווה בנופים המרהיבים של הגליל התחתון המזרחי, עמק יזרעאל, נחל תבור, הגלבוע, הרי הגלעד שמעבר לנהר הירדן ובימים בהירים – ניתן לראות את החרמון.
בחודשי החורף והאביב לצד הנוף, פריחה של מיני סתוונית, כדן, כרכום, כלנית, רקפות ועיריוני.
השביל מגיע לפינה הצפונית-מזרחית של המבצר מימי הביניים. שרידי מגדל הפינה שבחומה והחפיר הרחב והעמוק החצוב בסלע מרשימים מאוד.
אנו נעבור ליד פיצול שבילים עם שביל אדום, אך אנו נמשיך עם השביל השחור.
בהמשך השביל פונה מעט ימינה וחושף את אגפה הדרומי של כנסיית ההִשתנות ואת הפינה הדרומית-מזרחית של המבצר מימי הביניים. שרידי המבנים ובורות המים שנמצאים מחוץ למבצר שייכים ככל הנראה למבצר שבנו המורדים היהודים בימי המרד הראשון ברומאים.
השביל חזרה אל החניון עובר דרך חורשת אורן ירושלים שניטעה בשנות ה-30 של המאה ה-20, תקופת המנדט הבריטי.
הר תבור ונצרות
בפסגת הר תבור יש שתי כנסיות, אחת אורתודוכסית שאינה ששה לקבל מבקרים ואחת קתולית פרנציסקנית שעל ראש ההר ופתוחה למבקרים.
כנסיית ההשתנות
כנסיית ההִשְׁתַּנוּת היא כנסייה פרנציסקנית קתולית הניצבת על פסגת הר תבור.
ההר קדוש בנצרות מכיוון שלפי המסורת שהחלה במאה ה-4, חלה ההשתנות של ישו במקום זה, אירוע שבמהלכו הוא דיבר עם משה ואליהו, ואושר מעמדו כבן האלוהים. הכנסייה הנוכחית הוקמה על שרידים של כנסייה ביזנטית וכנסייה צלבנית, ונבנתה על ידי האדריכל אנטוניו ברלוצי בשנים 1919–1924.
שעות פתיחה של הכנסייה: כל השבוע 12:00-08:00, 17:00-14:00.
(שימו לב – הכניסה לא תמיד אפשרית בימי הקורונה).
מסלולים נוספים באזור
במדרון הדרומי של התבור, מעל מגרש הכדורגל של דבוריה, צומח ריכוז גדול של חלמונית גדולה. הפריחה מתרחשת כאן מאמצע חודש נובמבר בערך עד אמצע דצמבר.
זהו מסלול קווי של 700 מטר.
כדי להגיע לתחילת המסלול יש לנסוע בכביש העולה לתבור. בעיקול הדרך השלישי, לאחר כ-800 מ', מסתעפת ימינה דרך היער. יש להחנות את הרכב ברחבה הקטנה שבכניסה לדרך (אסור להמשיך עם הרכב פנימה).
עין יבקע (מעיין הסוסים)
עין יבקע, הידוע גם כ"מעיין הסוסים", נמצא בגליל התחתון והינו אחד משלושת הנביעות העיקריות של נחל ציפורי, נחל איתן הזורם מהרי נצרת לנחל קישון. מימיו של
נצרת העתיקה – טיול בין תרבות, כנסיות ומסגדים
רוצים להרגיש חו"ל בארץ? טיול ברחבי נצרת העתיקה יכול לספק לכם את התחושה.נצרת היא העיר הערבית הגדולה ביותר בישראל, כ-70% מוסלמים ו-30% נוצרים. נצרת היא
עין יזרעאל ותל יזרעאל
תל יזרעאל ועין יזרעאל אלו שני אתרים בעמק יזרעאל, בקרבת קיבוץ יזרעאל, המקושרים ביניהם בשביל הליכה יפהפייה בסימון כחול לבן. תל יזרעאל – תל קדום המזוהה עם