עכשיו כשהחורף כבר כאן, זה הזמן להכיר את המעיינות החמים של ישראל ואת דרכי ההגעה אליהם. לפניכם רשימה של מעיינות חמים בארץ וכל מה שצריך לדעת לפני שיוצאים לדרך.
עין ג'ונס
עין ג'ונס הוא בריכת בטון בגודל של כ-32 מ"ר ועומק של 1.6 מטר, שלתוכה נובעים מים חמים וצלולים המועשרים במינרלים שונים כמו גופרית, מגנזיום ואפילו סידן. הבריכה ממוקמת מבחינה גיאוגרפית בעמק הירמוך הנמוך, קרוב לגבול שלנו עם ירדן. הנביעה החמה בעין ג’ונס היא חלק ממערכת נביעות תרמו-מינראליות, שהגדולות שבהן נשאבות אל אתר חמת גדר הסמוך. המעיין החם היה בעבר בניין שלם ומתוחזק במתחם של חמאם טורקי, אשר שימש בין היתר קצינים סורים לאורך השנים.
דרכי הגעה ופרטים נוספים:
הכניסה בחינם ומגיעים למים תוך 5 דקות הליכה בלבד.
וויז- "עין ג'ונס (חסום בשער) ".
נוסעים בכביש לכיוון חמת גדר. ממשיכים כקילומטר לכיוון אתר המרחצאות עד עיקול חד ימינה. בעיקול ממשיכים ישר לכיוון גדר המערכת. שימו לב – הכביש מתעקל ימינה. נוסעים כקילומטר וחצי עד מוצב צבאי, כ-50 מטר לאחד המוצב תזהו מבנה בטון מצד ימין שלכם. זה עין ג'ונס.
בשל עומס, מומלץ לא להגיע בסופ"ש.
תעשו טובה לטבע, תביאו איתכם שקיות זבל.
גן לאומי חמת טבריה
בתחום הגן הלאומי נובעים 17 מעיינות תרמומינרליים בטמפרטורה 60 מעלות צלזיוס בערך ובריכוז 36.5 גרם מלחים בליטר בערך, רובם כלורידים של נתרן וסידן ומקצתם אשלגן, ברומיד וסולפט. רוב המים מועברים למרחצאות חמי טבריה במערכת תעלות תת-קרקעיות. בתעלות נבנו ארובות לשחרור לחץ האדים, והמבקר בגן יכול להתרשם מהאדים הפורצים מהן. עודפי המים נאספים בברכה באתר. לבריכות ניתן להיכנס, המים נמוכים ומושלמים לרחצה עם ילדים.
דרכי הגעה ופרטים נוספים:
הגן הלאומי חמת טבריה נמצא לחופה המערבי של הכנרת בכניסה הדרומית לעיר טבריה ליד "חמי טבריה" . הכניסה לגן מכביש 90, בין סימני ק"מ 412-413
בוויז: "גן לאומי חמת טבריה"
כניסה בתשלום (חינם לבעלי מנוי מטמון).
שעות פתיחה – שעון חורף: בימים א' – ה' ושבת: 16:00 – 08:00 בימי שישי וערבי חג: 15:00 – 08:00
אם אתם מבקרים בגן הלאומי, מומלץ לשלב עם אטרקציות סביב הכנרת.
מאגר בנטל
בצפון רמת הגולן ליד מרום גולן, יש מים חמים שזורמים מצינור מלאכותי, המזרים מים למאגר ענק המשמש את חקלאי האזור. הזרימה החמה לא קבועה ומשתנה בעיקר מכמות המים הקיימת במאגר, מצב הגשמים, מפלס הקידוחים ועונות השנה (בסתיו ובתחילת החורף הסיכוי גבוה יותר).
תוכלו לבדוק בקבוצת הטלגרם שלנו אם יש זרימה של המים החמים.
דרכי הגעה ופרטים נוספים:
וויז: "מאגר בנטל זרימה חמה".
ללא הליכה, במידה ואין מים חמים, אפשר לנסות במאגר עורבים הסמוך.
מומלץ לשלב עם תצפית מרום גולן.
מאגר עורבים
הבריכה החמה הכי גדולה בארץ נמצאת בצפון רמת הגולן ליד צומת וואסט. כשתגיעו לשם תראו בריכה ענקית ורדודה בעומק של 20-60 ס"מ וצינור ישן בצד ימין ועד שלא תגעו במים, לא תדעו אם יש לכם מזל ויש מים חמים או שהפעם החליטו לסגור לכם את הברז.
תוכלו לבדוק בקבוצת הטלגרם שלנו אם יש זרימה של המים החמים.
דרכי הגעה ופרטים נוספים:
וויז: "מאגר עורבים עליון".
משם יש להמשיך עוד 200 מטר צפונה ולפנות מזרחה (ימינה) בדרך עפר שמובילה למאגר.
אחרי הגשמים הדרך עלולה להיות בוצית, לכן מומלץ לחנות למטה ליד הכביש ולהעלות למאגר ברגל במשך 5 דקות.
עיינות קדם
סמוך לים המלח ליד כביש 90, על קו החוף של ים המלח, נובע מקבץ של כמה מעיינות חמים ועשירים במינרלים, שמכונים עין קדם או בשמם הנוסף – עין סדק. הם יוצרים בריכות בדרגות חום שונות, מפושרות ועד רותחות, שבהן תוכלו לטבול רגליים או את כל הגוף. אם אתם בוחרים לבקר בעיינות קדם, חשוב שתדעו שהמעיינות החמים נמצאים באזור שבו קיימת אזהרת בולענים.
דרכי הגעה ופרטים נוספים
וויז: "מעיינות חמים נחל קדם".
החניה עמוסה בסופ"ש, מומלץ לחנות במפרצים שיש בצידי הדרך, אך לא על הכביש.
כדי להגיע לשם, יש לצעוד כ 15-20 דקות עם הפנים לים המלח עד שתגיעו לבריכות הרדודות.
אפשרות נוספת היא להמשיך עם הרכב 2 דקות דרומה ולחנות בצד הדרך, לרדת בשביל התלול, לפנות ימינה ואחרי 10 דקות שמאלה לחוף הים, שם יש מעיינות חמים נוספים בתוך נחל חם.
מכירים מעיינות חמים בארץ שלא הופיעו ברשימה?