מהמטרופולין להרים: חוויות מהמסע באואחקה

מהמטרופולין להרים: חוויות מהמסע באואחקה

לאחר חמישה ימים מלאים בחוויות בלתי נשכחות במקסיקו סיטי, הגיע הזמן להמשיך את המסע אל יעד שונה בתכלית – אואחקה. השינוי מורגש מיד עם ההגעה: מהרחובות הסואנים של הבירה אל סמטאות האבן הציוריות, מהאווירה האורבנית הדינמית אל תרבות מסורתית עמוקה, שבה הזמן כאילו נע לאט יותר. אואחקה, עם המטבח הייחודי שלה, השווקים הצבעוניים, והטבע המרהיב שמקיף אותה, הציעה לי חוויה אחרת לגמרי – כזו שמתחברת לשורשים של מקסיקו ולעושר התרבותי שלה.

כאן תוכלו לקרוא על המסע שלי במקסיקו סיטי.

נסיעה באוטובוס לאואחקה

המחלפים ביציאה ממקסיקו סיטי

היום עזבתי את מלון קנדה במקסיקו סיטי ועשיתי את דרכי אל תחנת האוטובוס המרכזית של העיר. מהמרכז ההיסטורי ניתן להגיע לתחנה או במטרובוס או ברכבת התחתית עם כמה דקות הליכה מהמלון לתחנה ומהתחנה לטרמינל הראשי של האוטובוסים.

חשוב לדעת: ישנן כמה חברות אוטובוסים וכמה תחנות מרכזיות אז צריך להגיע לתחנה המתאימה.

אני הזמנתי מראש כרטיס לאוטובוס של חברת ADO, שנחשבת לחברה ברמה גבוה יותר מחברות אחרות עם אוטובוסים נוחים וציוד נלווה כמו טלויזיות ועוד כמה דברים.

במקרה של הנסיעה ממקסיקו סיטי לאואחקה ראיתי שפועלות שתי חברות: ADO ו-OCC. הכרטיסים לאוטובוסים של OCC זולים יותר אך גם התנאים שמקבלים נמוכים יותר.

כל המידע נמצא באתר של חברת ADO וניתן להזמין מראש כרטיס עם מושב מסומן לאיזו שעה שרוצים מהבוקר ועד הערב ובכל אוטובוס רשום במה מהבאים הוא מצויד – טלויזיה, wifi, תאי שירותים, שקעי טעינה וכו'.

התחנה המרכזית נקראת ADO Terminal TAPO וזו תחנה גדולה מאוד, עם המון חנויות ובתי קפה ומאוד נוחה להתמצאות. רצוי להגיע מעט לפני הזמן משום שמתחילים להעלות נוסעים כמה דקות קודם וכל אחד צריך לעבור בידוק קצר לפני העליה לאוטובוס ולאחר מכן מוסרים לסבל את התיק הגדול אליו הוא מצמיד תג שלפיו יחזירו לי אותו בסוף הנסיעה ונעמיס אותו לתא המטען. לא באמת יוצאים על הדקה אלא כמה דקות אחרי אז אין ממש לחץ אבל כדאי להיות בראש שקט.

הנסיעה ממקסיקו סיטי לאואחקה לוקחת כ-7 שעות. יצאנו מהתחנה ב-11 בבוקר והגענו ב-18:00 בערב. לאורך הנסיעה רואים איך הנופים של מקסיקו משתנים – רגע אחד חולפים על פני הרים, רגע אחר עמקים, איזור עשירים הצמחיה וכאלה צחיחים שגדלים בהם בעיקר קקטוסים. במהלך הנסיעה הנהג עצר פעם אחת לאחר כ-3 שעות בתחנת דלק שם היה ניתן להתרענן קצת. העצירה הבאה כבר היתה רק כשהגענו לאואחקה לעת ערב.

אזור Rio Frio de Juarez

אזור Azumbilla-Chapulco

אזור San Jose Ixtapa

אזור Puenta Calapa: Limite Oaxaca-Puebla

אזור Cerro Nudo Mixteco

קצת על אואחקה

מקסיקו כולה מורכבת מ-32 מדינות שהתאחדו לכדי מה שהם מכנים "ארצות הברית של מקסיקו". העיר מקסיקו סיטי היא הבירה שלהן והיא עומדת בפני עצמה בסמוך לאחת מאותן ארצות שנקראת מקסיקו. אחת מהמדינות שנמצאות מדרום-מזרח לעיר מקסיקו סיטי היא מדינת אואחקה שעיר הבירה שלה נושאת גם היא את אותו השם.

העיר אואחקה אינה עיר גדולה במיוחד והיא אפילו פצפונת ביחס למקסיקו סיטי – בסה"כ כ-260,000 תושבים בעיר ו-700,000 תושבים בכל המרחב המטרופוליני שלה. מבחינת גובה – העיר נמצאת באיזור הררי בגובה של כ-1,500 מטר מעל פני הים אך מזג האויר לא היה קר בכלל ובשעות הצהרים אפילו היה חם מאוד.

למרות גודלה הקטן, העיר היא יעד תיירותי לטיילנים רבים שתרים באזור מרכז מקסיקו והיא מייצגת היטב את התרבות המקומית של מדינת אואחקה.

מהתחנה המרכזית Central de Autobuses ADO, תחנה הרבה יותר קטנה וצנועה מזו של מקסיקו סיטי כשם שהעיר קטנה בהרבה, עשיתי את דרכי אל מלון XTILU Hotel שנמצא ברח' Colon, סמוך לחלק הדרומי של המרכז ההיסטורי של העיר. בערך 20 דקות הליכה מהתחנה המרכזית. ביציאה מהתחנה המרכזית חונות מוניות רבות שישמחו לקחת אתכם ליעדכם אך אני העדפתי ללכת ברגל ולראות מה יש בדרך מהתחנה למלון.

בעיר הזאת ההתניידות היא בעיקר עם מוניות או ברגל, פה ושם ישנם כמה קווי אוטובוסים אבל הם משרתים יותר את המקומיים שמתניידים מ ו-אל השכונות המרוחקות יותר של העיר.

את הערב הראשון שלי בעיר ביליתי בהסתובבות ברחובות מרכז העיר בסביבה הסמוכה למלון ולאחר כשעה פרשתי למלון.

מלון XTILU Hotel

המלון עצמו היה מקסים – החזית לרחוב נראית כמו חזית רגילה של יתר הבניינים ברחוב – קיר פשוט עם שער גדול כשכל הבניינים צמודים אחד לשני ומה שמבדיל הוא צבע הקיר וסוג השער. אך ברגע שנכנסים בשער ועוברים את לובי הקבלה מגלים חצר פנימית מקסימה עם מזרקה והרבה מאוד עציצים של סוקולנטיים וצמחים אחרים שאופייניים לאקלים המקסיקני, חדרי המלון מסודרים בהיקף מסביב לחצר ופה ושם ישנן פינות ישיבה במעברים וחלל עבודה שיכול לשמש את האורחים, בעיצוב הצליחו לשלב יפה בין עיצוב מודרני לעיצוב מתקופת הקולוניאליזם הספרדי. בסה"כ מלון בוטיקי חמוד ויפה עם חדרים שמסודרים בשתי קומות ושפונים לחצר הפנימית. בקומה העליונה חלק מהדרים פונים אל מחוץ למתחם או למרפסת שהיא הגג של הקומה התחתונה.

עלות 4 לילות במלון 7,301.84 פסו כולל ארוחת בוקר (כ-1,281 ₪ סה"כ, 320 ₪ ללילה).
לחצו כאן לפרטים נוספים והזמנות

*מלון למבוגרים בלבד.

החצר הפנימית של המלון

חדר העבודה לאורחי המלון

שכונת הרפורמה ומרכז העיר ביום

מרכז העיר של אואחקה אינו גדול במיוחד, אז החלטתי לצאת ממנו ולבחון אם יש מה לראות באיזור הצפוני יותר של העיר בשכונת Reforma שבמפה מסומן שיש בה הרבה עסקים.

אז אני אתחיל מהסוף: אין הרבה מה לראות שם. לא שמתי לב שזה יום ראשון וביום הזה הרבה עסקים סגורים. אז מצאתי את עצמי מסתובב ברחובות שחלקם אומנם חמודים אבל כל החנויות סגורות ואין כמעט אנשים. פה ושם היו כמה בתי קפה פתוחים אבל ממש לא הרבה אז אחרי הסתובבות קצרה עשיתי אחורה פנה וחזרתי למרכז העיר.

 אזור שכונת הReforma. כמעט כל העסקים בשכונה היו סגורים מכיוון שזה היה יום ראשון.

למרות שזה יום ראשון, במרכז העיר כן היו הרבה עסקים פעילים, אני מניח שזה בגלל כמות התיירים הרבה שפוקדת את האיזור והרצון של המקומיים להרוויח מכך.

מה שמאוד נוח באואחקה זה שהרבה מהרחובות באיזור המרכז ניצבים בצורה של שתי וערב, כלומר מצטלבים אחד עם השני ויוצרים רשת של ריבועים, דבר שמקל מאוד על ההליכה ועל המעבר מרחוב לרחוב.

במרכז העיר ישנם כמה מוקדים ששווה לבקר בהם:

הכיכר העירונית Zócalo de la Ciudad de Oaxaca שתחומה בחנויות, מסעדות ומדרחובים. בסמוך אליה מצפון שוכנת הקתדרלה העירונית Catedral Metropolitana de Oaxaca. השווקים השונים כמו Mercado Benito Juarez ושוק Mercado 20 de Noviembre

מי שאוהב שווקים, יכול גם לבקר בשוק הגדול שנמצא מערבית למרכז ההיסטורי Central de Abastos de Oaxaca שם יש מגוון גדול של חנויות, דוכנים ומסעדות.

בעיקרון, אואחקה ממתגת את עצמה בתור בירת הקולינאריה של מדינת אואחקה, אליה מתנקזות הרבה מאוד מסורות בישול עתיקות ואדפטציות יחודיות לתבשילים שונים ממדינות שונות באיחוד המקסיקני. עבורי אישית הדבר היה פחות נגיש מכיוון שהרבה מהמאכלים הללו מכילים סוגי בשר או שרצים שאני נמנע מלאכול ולמצוא וריאציות "כשרות" למאכלים הללו היה בעייתי עד בלתי אפשרי למצוא. מה גם שמאכלים אלו מוגשים יותר במסעדות שונות בעוד שבדוכני הרחוב הדבר אינו ניכר כלל. ברוב דוכני הרחוב המזונות שמוגשים באואחקה מסתכמים בנקניקיה בלחמנייה, תירס חם, פירות או גלידה, מצב שבעיניי היה מאכזב מאוד בהתחשב בכך שהעיר מתפארת במטבח העשיר והמגוון שלה.

אז לאילו מכם שאינם בררנים באוכל כמוני וכן נכונים להתנסות, תוכלו למצוא באואחקה מסעדות רבות שיפתחו לכם את הראש. אגב, מנה מאוד פופולרית היא Chapulines שאלו חגבים שהמקומיים מטגנים ומתבלים. בשווקים ניתן לראות קערות גדולות עמוסות לעייפה בכאלה. לא ניסיתי אבל לך תתווכח עם הפופולריות של המאכל הזה כאן.

הסתפקתי באוכל רחוב – טורטיות וטאקוס עם בקר ועוף.

במהלך ההסתובבות ברחובות העיר, נתקלתי לא פעם בתהלוכות שהתקיימו בעיר, חלק מהן כנראה במסגרת אירועי חתונות שהמקומיים ערכו – נגנים שמחצרצים מוזיקה מקומית, בובות ג'יגנטה גדולות והחתן והכלה רוקדים יחד עם האורחים ועם העוברים ושבים. בנוסף, בכיכר ה-Zocalo היו מתקיימים אירועים והופעות כמעט מדי ערב שהתיירים אבל גם הרבה מקומיים היו באים לפקוד.

תהלוכה במדרחוב Macedonio Alcalá

שמורת Monte Alban

היום לקחתי סיור מאורגן שיצא מהעיר לשמורת מונטה אלבן – זהו אתר שהוכרז כאתר מורשת עולמית ובו עתיקות מתקופת המאיה.

השמורה נמצאת כחצי שעה נסיעה מהעיר אואחקה, דרומית-מערבית לעיר. זהו אתר מרשים מאוד שבו רואים פירמידות בנות אלפי שנים שחלקן נשמרו וחלקן שוחזרו, מבנים ששימשו את בני המאיה למטרות שונות בחיי היום יום שלהם בתקופות קדומות. כמויות התיירים לא היו גדולות והיה נעים להסתובב באתר. מבחינת מזג אוויר היה חם. בסה"כ בהחלט מומלץ לבקר.

מתחם הפירמידות במונטה אלבן.

חזרנו לעיר בסביבות 13:00 בצהריים. הנסיעה חזרה לקחה קצת פחות משעה בגלל עומסי תנועה שיש בעיר בשעות הצהריים.

המיניבוס הוריד אותנו במרכז העיר ומכאן כל אחד הלך לדרכו.

החלטתי שאת החצי השני של היום אקח באופן רגוע ושפשוט אסתובב ואתרשם ממרכז העיר.

כמו שכבר ציינתי, בעיר כמו אואחקה שבנויה בצורת גריד של רחובות ישרים שמצטלבים אחד עם השני, מאוד קל ונוח לשוטט ולהתגלגל וסתם ללכת לאיבוד, כשפה ושם אתה רואה פינת רחוב שמושכת אותך או איזו חצר פנימית שמסקרן אותך לבדוק ואחרי שנכנסת אליה אתה פונה ממנה לרחוב אחר שמצטלב איתה. ככה מדי פעם נכנסתי לכל מיני חנויות של אומנים או של מזכרות סתם בשביל להתרשם מהתוצרת בלי כוונה מיוחדת לקנות משהו ספציפי.

רוב המדרכות מאוד צרות כך שאתה ממש כמעט נוגע בחנויות תוך כדי הליכה אז הן מרגישות מאוד קרובות ונגישות, מה גם שלפעמים הן מובילות למפלס אחר או שאפשר לצאת ולהכנס אליהן מרחוב אחר ואז פשוט מהחנות גולשים בטבעיות אל הרחוב הבא.

ישנן חנויות רבות שמוכרות Alebrije – בובות חרס בגדלים שונים של חיות שמייצגות את התרבות ואת המיתולוגיה של בני המאיה, משובצות בחרוזים צבעוניים שמסודרים בצורות גאומטריות שונות ומפורטות.

תצוגת פסלי Alebrije באחת מחנויות המזכרות

מוזיאונים בעיר

התכנון שלי היה לנצל את היום הזה בתור היום האחרון באואחקה לטובת המוזיאונים השונים בעיר.

בכל רחבי השכונה מרכזית מפוזרים מוזיאונים שונים, רובם קטנים בסדר גודל של מבנה מגורים מתקופת הקולניאליזם הספרדי עם חצר פנימית גדולה שהוסב למוזיאון או להצגת אוספי אומנות שונים. פה ושם כמה מוזיאונים גדולים. ברוב המוזיאונים הקטנים הכניסה תהיה בחינם אך כן יבקשו מהמבקרים לתרום תרומה צנועה לקופת התרומות בכניסה שאליה כל אחד תורם כפי רצונו ויכולתו.

המוזיאונים שביקרתי בהם היו:

מוזיאון הטקסטיל של אואחקה – מוזיאון חמוד ומאוד צנוע שסוקר בקצרה את תחום תעשיית הטקסטיל של מדינת אואחקה.

מוזיאון הבולים Museo De La Filatelia MUFI שבו היו תערוכות מעניינות ומיצבים אומנותיים צנועים אבל מרשימים.

מוזיאון התרבויות של אואחקה Museum of Cultures of Oaxaca, Santo Domingo – שהוא בעצם מבנה הכנסיה של סאנטו דומינגו שהוסב בחלקו למוזיאון. המוזיאון מציג סקירה מקיפה של כל ההיסטוריה של מדינת אואחקה מימי המאיה, דרך הכיבוש הספרדי ועד ימינו. מאוד מרשים ואינפורמטיבי ומומלץ מאוד. כאן ביליתי כמה שעות וכשיצאתי מהמוזיאון, יתר המוזיאונים כבר היו סגורים.

את הערב ביליתי בשוטטות באיזור הzocalo ובישיבה באחד מבתי הקפה שם.

מיצב באחת החצרות במוזיאון הבולים
מבנה כנסיית סאנטו דומינגו שהוסב למוזיאון התרבות של אואחקה

יום אחרון באואחקה

ערב קודם, כשחיפשתי אוטובוס שנוסע ליעד הבא שלי – סן כריסטובל, הסתבר לי שמאחר שזו נסיעה ארוכה של כ-12 שעות, האוטובוסים יוצאים רק בשעות הערב בשביל להגיע לעיר מוקדם בבוקר. זו גישה חיונית עבור מי שלא רוצה לבזבז שעות יום בנסיעה ויכול לנצל לפחות חלק ממנה לשינה, אך אני כן ציפיתי להנות מהנופים שאפשר לראות במהלך היום.

הדבר חייב אותי להזמין מקום לאוטובוס שיצא רק בסביבות 19:00 בערב, אז בינתיים הייתי צריך לחשוב איך לנצל את שעות היום באואחקה.

החלטתי להתחיל מלבקר במוזיאונים שלא התאפשר לי לבקר בהם ביום הקודם.

התחלתי במוזיאון לאומנות עכשיוית Museum of Contemporary Art and Oaxaca Cultures

משם המשכתי למוזיאון לאומנות פרה-היספנית Museo de Arte Prehispánico de México Rufino Tamayo. במוזיאון מוצגים כלים ופסלים מהתרבויות הקדומות שהתקיימו במקסיקו בכלל ובאיזור אואחקה בפרט ואני ממליץ מאוד למי שמתעניין בהיסטוריה לבקר בו.

מכאן רציתי להמשיך לגן הבוטני שנמצא מאחורי המוזיאון לתרבות של אואחקה ואז הסתבר לי שהוא נעול ברוב שעות היום וניתן להכנס אליו רק בשעות שבהן מתקיימים סיורים מאורגנים. ניתן לברר בנוגע לשעות בשער הכניסה, לא נרשמים מראש אלא מגיעים כרבע שעה לפני שעת הסיור הרצוי ומשלמים במקום, חלק מהסיורים באנגלית אך רובם בספרדית. הסיור הבא שהיה עתיד להתקיים היה בשעה 16:00 אז בינתיים הסתובבתי במרכז העיר. הלכתי לאכול צהרים באחד מהברים המקומיים, יש הרבה כאלה וזה עניין של טעם אישי אם אתם מעדיפים מקום שקט יותר או הומה יותר. נכנסתי לבר שנתקלתי בו במקרה והיתה מוזיקה נעימה אז החלטתי להתמקם שם. לא משנה איפה תשבו, מומלץ לנסות את משקה המסקל המקומי  Mezcal– זהו משקה אלכוהולי שמזוקק מצמח האגבה הנפוץ במקסיקו ויש לו טעם מיוחד ומאוד נעים שאהבתי מאוד, לא חריף מדי.

אחר כך המשכתי להסתובב בין כל מיני חנויות וגלריות ובסוף לקראת 16:00 חזרתי אל הגן הבוטני לסיור. המדריכה היתה מאוד אינפורמטיבית וניכר שלמרות שהיתה צעירה היא העבירה כבר הרבה כאלה. הגן עצמו נחמד אבל לא הדהים אותי. פה ושם יש חלקים יותר מרשימים עם מגוון רחב מאוד של סוקולנטיים. סה"כ נחמד אך לא חובה.

לאחר הסיור ישבתי קצת לנוח באיזור הפארק המרכזי ולקראת השעה 19:00 לקחתי את המטען שלי והלכתי אל תחנת ADO המרכזית, ממנה לקחתי את האוטובוס ששריינתי ליעד הבא.

אם שוהים באואחקה שווה לשקול גם ביקור בשכונות: Jalatalo ו-Barrio de la Noria שגם הן שכונות חמודות וצבעוניות שנודע לי עליהן רק לקראת נסיעת הלילה ואם הייתי יודע מראש הייתי מנצל את היום לביקור באחת מהן, אבל ככה לפחות נשאר לי טעם של עוד. סה"כ מומלץ לשהות בין שלושה לארבעה לילות ולטייל גם בשכונות העיר השונות וגם באיזורים המרוחקים יותר מהעיר כמו מונטה אלבן. מרחוב Morelos שבמרכז העיר יוצאים אוטובוסי קומותיים שמעבירים סיורים מוסעים במרכז העיר בין המוקדים השונים.

הגן הבוטני Jardín Etnobotánico de Oaxaca

מכאן נסיעה לילית לסאן כריסטובל דה לאס קסאס.
המשך המסע יעלה בקרוב!


את הפוסטים בסדרה על יפן כתב אייל אלרון. 
אייל הוא אדריכל שמתעניין בתרבויות מיוחדות, מוזיאונים, סרטים מצויירים ובפריחת הדובדבן.


רוצים להיות מעודכנים כאשר עולות המלצות על מסלולים חדשים באתר?
היכנסו לעמוד הפייסבוק / הירשמו לניוזליטר / עקבו אחר ערוץ הטלגרם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן