גשר הקנטרה הינו גשר עתיק על נחל חרוד שעליו עוברת תעלת-מים (אקוודוקט) שמשכה בעבר את מימיה מנחל עמל והובילה אותם לשטחי חקלאות שמצפון לנחל חרוד. הגשר, שנבנה בתקופה הממלוכית, היה במקורו בעל שלוש קשתות. הגשר עבר שיפוץ בתקופה הבריטית ונותרו רק שתי קשתות.
הגשר עובר מעל אפיק של נחל חרוד, שימו לב כי הכניסה למים אסורה עקב זיהום. לצידו של הגשר שבילי הליכה ואופניים וחניון יום עם שולחנות מוצלים.
מידע על גשר הקנטרה
גשר הקנטרה הינו גשר עתיק (משוחזר בחלקו) המתנשא לגובה רב מעל נחל חרוד. הגשר נועד לאפשר הובלת מים לשטחים חקלאיים מצפון לערוץ נחל חרוד.
ניתן לחצות את הנחל על הגשר או לרדת במדרגות לערוץ הנחל עצמו. לצד הגשר הוקמה חורשה מוצלת עם שולחנות, שם ניתן לעצור לפיקניק.
חשוב לדעת:
- הזרימה למרגלות הגשר מרשימה במיוחד בתקופות גשומות. עם זאת, רצוי לא להעמיד את יציבות הגשר במבחן ולהימנע מהליכה עליו בימים אלו.
- המים אינם ראויים לרחצה או לשתייה.
- אין שירותי ניקיון סדירים, אספו את הזבל וקחו אותו איתכם לפח העירוני הקרוב.
איך מגיעים לגשר הקנטרה?
גשר הקנטרה נמצא על נחל חרוד, באזור שבין קיבוץ ניר דוד לבית שאן.
בוויז: "חניון גשר הקנטרה".
ההגעה היא דרך כביש אפר, אשר עלול להיות בוצי בימים גשומים.
בכביש עפר המוביל אל הגשר תוכלו לראות מספר מגדלי תצפית. בחודשי הסתיו והחורף זה מקום מעולה לצפות בנדידת ציפורים.
עוד על נחל חרוד..
עמק המעיינות שופע מעיינות ונחלים, בינהם גם נחל חרוד. נחל חרוד מתחיל את דרכו מפסגות גבעת המורה וחוצה את עמק חרוד מזרחה, זורם לאורך 32 ק"מ עד שפכו לירדן.
הנחל הוא עורק הניקוז העיקרי של עמק חרוד.
מקורות המים העיקריים של הנחל היו בעבר מעיינות ונביעות למרגלות רכסי הגלבוע, מעיין יזרעאל ומעיין חרוד ומעיינות פארק המעיינות. היום מקור המים הזורמים בנחל הוא ניקוז שטחים חקלאיים ובריכות דגים.
מים אלו אינם ראוים לרחצה.
בנוסף לגשר הקנטרה, יש מספר נקודות מומלצות לאורכו של הנחל שכדאי לבקר בהן.
גן לאומי מעיין חרוד: מעיין חרוד נובע במערה בצלע הגלבוע. מי המעיין זורמים בפלג צלול לתוך בריכת שכשוך גדולה ולעוד פלגים הזורמים במרחבי הגן הלאומי. הכניסה לגן הלאומי בתשלום.
חורשת גדעון: בחורשת גדעון, השוכנת ליד היישוב גדעונה, מערך שבילים הכולל שביל מעגלי שאורכו כ-500 מ' המלווה פלג של נחל חרוד משתי גדותיו ושביל נוסף שפונה מזרחה לצד הפלג ומגיע לשרידי שתי טחנות קמח. השביל הקצר עובר בבריכת גדעונה, בריכה יפהפייה שאורכה כ-15 מ' ועומק המים בה כחצי מטר.
קניון הבזלת: האתר, הקרוי על שם הגוון השחור שהעניקו מי הנחל למצוקי הגיר שלצדיו, נמצא במורד כביש 90, בסמוך לגשר "הרומי" המזרחי. כאן צונח ערוץ הנחל במפל הגבוה ביותר שבנחל חרוד, שגובהו כ-13 מטרים.
פארק בית שאן: הפארק, שמצוי סמוך לכניסה המערבית של העיר מכביש 7078, בנוי משני צדי נחל חרוד, שגשרון עץ מחבר ביניהם.
לצד כל אחד מהאתרים האלו הקימו חניון יום מוצל עם שולחנות קק"ל וחנייה מסודרת לרכבים.
המלצות נוספות לטיול באזור:
עמק המעיינות הוא אחד האזורים האהובים עלי לטיול בארץ. למרות שאני ילידת בית שאן, ומטיילת המון בעמק, תמיד אני מוצאת פינות חדשות ששווה לבקר בהם. למעשה העמ מציע כל מה שצריך לחופשה מושלמת. אז אם אתם מתכננים חופשה בעמק המעיינות, בכתבה הזאת תוכלו למצוא מגוון רעיונות.
גשר הקנטרה – גשר קשתות עתיק מעל נחל חרוד
גשר הקנטרה הינו גשר עתיק על נחל חרוד שעליו עוברת תעלת-מים (אקוודוקט) שמשכה בעבר את מימיה מנחל עמל והובילה אותם לשטחי חקלאות שמצפון לנחל חרוד.
פארק המעיינות: נחל הקיבוצים, עין שוקק ועין מודע.
פארק המעיינות הוא מתחם בעמק המעיינות (או בשמו הישן – עמק בית שאן), כולל את נחל הקיבוצים, נחל עין שוקק, עין שוקק, עין מגדל, ברכת
עין יזרעאל ותל יזרעאל
תל יזרעאל ועין יזרעאל אלו שני אתרים בעמק יזרעאל, בקרבת קיבוץ יזרעאל, המקושרים ביניהם בשביל הליכה יפהפייה בסימון כחול לבן. תל יזרעאל – תל קדום המזוהה עם