חיפה בהליכה

סיורים בחיפה והצפון ע"י מורה דרך מוסמך והיסטוריון

דברו איתנו

שלחו לנו הודעה ונחזור אליכם

קצת עלינו

שמי דותן ברום, אני מורה דרך מוסמך, דוקטורנט להיסטוריה ומאוהב בחיפה :)
בעסק שלי, "חיפה בהליכה", אני מציע סיורים מודרכים בהתאמה אישית בחיפה ובסביבה (מקיסריה ועד ראש הנקרה, ומזרחה עד בית שאן) ממי שחי כל חייו בצפון ומכיר אותו, ובייחוד את חיפה, היטב. אני מתמחה בסיורים היסטוריים וחברתיים.

הנה כמה מהסיורים שאני מציע בחיפה, אבל אשמח גם לבנות לכם סיור בהתאמה אישית, בהתאם לצרכיכם ורצונותיכם!

על קו התפר: בין חיפה היהודית לערבית
חיפה מפורסמת כעיר מעורבת, ששורר בה דו־קיום בין יהודים וערבים. בתקופת המנדט הלכה והתהוותה, עם זאת, ההפרדה בין חיפה היהודית, שעיקרה השכונות שעל ההר, וחיפה הערבית, שנמתחה לאורך הים. בסיור זה נלך לאורך קו התפר בין חיפה היהודית והערבית ונספר את סיפורו של המפגש המורכב של יהודים ושל ערבים בחיפה/חיפא, החל מתחילת ההתיישבות היהודית בחיפה המודרנית באמצע המאה ה־19 ועד היום: סיפור של מאבקים לצד חיים בצוותא, מלחמה וגירוש לצד ארגוני עובדים משותפים, שכונות מעורבות ושותפויות עסקיות.

חיפה האדומה: לתולדותיה של עיר הפועלים
הכינוי "חיפה האדומה" דבק בעיר לא בכדי: קורותיה במאה העשרים רצופים בפעילות סוציאליסטית וקומוניסטית. בסיור זה נתחקה אחר החלומות שנשאו אתם חיפאים שונים, יהודים וערבים, על עולם של שוויון, חירות, שלום וצדק; נתוודע לפעילותן של מפלגות שונות, החל ממפא"י וכלה במפלגה הקומוניסטית של פלשתינה ובליגה לשחרור לאומי; נכיר מספר דורות של ארגוני עובדים, חלקם משותפים וחלקם לאומיים; ונשמע את סיפוריהם של כמה מהמאבקים החיפאיים, שזעזעו את המדינה כולה.

עלייתה, נפילתה ועלייתה מחדש של הדר הכרמל, השכונה העברית הראשונה בחיפה
הרבה דברים אפשר לכתוב על הדר הכרמל: היא הלב ההיסטורי של חיפה המודרנית והשכונה העברית הראשונה בעיר, אבל יותר מהכל היא מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית. חיים בה זה לצד זה חרדים וחילונים, יהודים וערבים, ותיקים ועולים, ישראלים, פליטים ומהגרי עבודה. בסיור זה נספר את סיפורה של השכונה, החל מהקמתה בשנות העשרים, לפני כמעט מאה שנה, דרך עלייתה לגדולה בראשית שנות המדינה, נפילתה בשנות השמונים ותהליכי ההתחדשות העירונית המתרחשים בה היום ומעלים תקוות לצד שאלות.

חיפה, חיפה - עיר עם תחתית!
בשנת 1761 הקים שליט הגליל, ט’אהר אל־עמר אל־זידאני, את חיפא אל־ג'דידה (חיפה החדשה) במקום שהוא היום העיר התחתית. זאת היתה יריית הפתיחה להתפתחותה של חיפה המודרנית. בסיור זה נחזור אל העיר העות'מאנית מוקפת החומה, ונלווה אותה אל ימי המנדט הבריטי ומדינת ישראל. נספר על פרויקטים עצומים ששינו את פני העיר מקצה לקצה, כמו הרכבת החיג'אזית והנמל; נעבור בין מבני דת המשקפים את המגוון הדתי והתרבותי האדיר של חיפה; ונדבר על פיתוח עירוני ומסחר, על מורכבות היחסים בין יהודים וערבים ועל היסטוריה שנקברה תחת חורבות הפיתוח.

נוכחים נפקדים בואדי סאליב
ואדי סאליב הוא פצע חיפאי שמסרב להגליד. בסיור זה נסייר בין הבתים הנטושים ובין אלה המתחדשים ונפגוש סיפורים כואבים ומסעירים על מלחמה, פליטוּת ומאבק. מאז הקמתה בשלהי המאה ה־19 ראתה השכונה הזאת הרבה. נשמע על עברה הערבי וגם על היהודים שחיו בקרבהּ, נשוחח על מלחמת 1948 ועל גורל ערביי חיפה, נעמיק בארועי ואדי סאליב ב־1959 - המחאה המזרחית הראשונה בארץ, שהשפיעה על כל המחאות החברתיות שבאו אחריה, נספר על התרוקנות השכונה בשנות השישים והשבעים ונשאל שאלות על הדרכים השונות שבהן ניסו לחדש אותה החל משנות השמונים.

עדות נוצריות בואדי ניסנאס
בשלהי המאה ה־19 נבנתה בחיפה שכונה חדשה: ואדי ניסנאס, השכונה הנוצרית של חיפה העות'מאנית. נצא לסיור בין הכנסיות והבתים העתיקים ונפגוש את ההיסטוריה הנוצרית של חיפה. נכיר בעלי הון, פוליטיקאים קומוניסטים וסופרים בעלי חזון שעיצבו את תולדות העיר והארץ, ונעמיק בתולדותיהן של העדות הנוצריות המגוונות של חיפה.

עַד הֵנָּה עֲזָרָנוּ ה’: המושבה הגרמנית של חיפה
בשנת 1868 הקימה תנועה דתית פרוטסטנטית גרמנית בשם "חברת המקדש", שבניה ידועים יותר כטמפלרים, את המושבה הגרמנית בחיפה, שהיתה ההתישבות המודרנית הראשונה מחוץ לחומות העיר התחתית, וכן המושבה הטמפלרית הראשונה בארץ. במשך שמונים שנה חיו הטמפלרים בחיפה חיים סוערים של דבקות דתית, חלוציות כלכלית, סכסוכי קרקעות שהגיעו לפעמים למשברים דיפלומטיים בין־לאומיים, חיי קהילה תוססים ולקראת הסוף גם הסחפות אחרי הרעיונות הרעים שנשבו מגרמניה של הרייך השלישי. בסיור זה נכיר את האנשים והסיפורים שמאחורי הבתים העתיקים, באחת השכונות היפות ביותר בעיר.

רוחות הרפאים של חיפה
ברצועה הנמתחת בין תחנת האוטובוסים הנטושה בבת גלים ועד ציון הקבר של האמורא התלמודי, רבי אבדימי דמן חיפה, משתרע פסיפס של בתי קברות ושרידים מהעבר, שמספרים את ההיסטוריה של העיר מימי בית שני ועד ראשית ימי המדינה. נסייר בחיפא אל־עתיקה (חיפה העתיקה), שכונה הנמצאת על חורבותיה של חיפה עד המאה ה־18, נבקר במערכת קבורה יהודית מראשית התקופה הרומית, ובבתי הקברות השונים הסמוכים לה - הטמפלרי, האנגליקני, הצבאי הבריטי והיהודי הישן – ונעלה באוב כמה מהדמויות המעניינות בתולדות העיר.

אליהו על ראש הכרמל: מסטלה מאריס למערת אליהו
העבר החיפאי כולל גם קדושה. התנ"ך בספר מלכים א' מספר לנו על מאבקו של אליהו הנביא בנביאי הבעל, שהתרחש בכרמל: "וְאֵלִיָּהוּ עָלָה אֶל רֹאשׁ הַכַּרְמֶל". אמונה עממית, המשותפת ליהדות ולאסלאם, מזהה מערה התלויה באמצע הדרך בין שכונת בת גלים לסטלה מאריס כמקום מושבו של הנביא. מנזר סטלה מאריס המתנשא על ההר מעליה מזכיר כי גם הנוצרים הלכו בעקבות הנביא אל הכרמל, והקימו את מסדר הנזירים הכרמליטי כבר במאה ה־12. בסיור זה נספר את תולדות המסדר והמנזר, נרד בדרך עפר הררית עם נוף נהדר לים אל מערת אליהו, שם נכיר את האמונות העממיות שנקשרו בדמותו. ניתן להאריך את המסלול ולבקר בשכונת בת גלים או בעתיקות שקמונה.

בעקבות נזירים ומטיילים בנחל שיח ובבוסתן כיאט
בין שכונות כבאביר וכרמליה יורד אל הים נחל עתיר היסטוריה. בני אדם חיו כאן החל מתקופת האדם הקדמון והותירו את שרידיהם. בסיור זה, האתגרי מכל הסיורים, נרד במורד הנחל בעקבות הנזירים שחיו בו בימי הממלכה הצלבנית והותירו מערות ושרידי כנסיה, ובעקבות צליינים ומטיילים שרגליהם כבשו את אדמתו במשך מאות שנים. נסיים בסיפורו של בוסתן כיאט - אחת מפינות החמד המקסימות ביותר בעיר, שהוקם על ידי היזם החיפאי הפלסטיני, עזיז ח'יאט, בשנות השלושים, כמעט ננטש, התגלה על ידי אמנים והפך לזירה למאבק שימור הנמשך עד היום.

מחפשים את המשיח: מהר לים במורד שדרות הציונות
כשבהאא אללה, הנביא מייסד הדת הבהאית, נאסר על ידי השלטונות העות'מאניים במצודה בעכו, הוא יכול היה לראות מחלון כלאו את הר הכרמל, שעליו התנבא. לאחר מותו בשנת 1892, קבע בנו, עבד אל־בהאא, את מרכזה של הדת החדשה בחיפה והקים בה את מקדש הבאב המפורסם, בעל כיפת הזהב. לא רק הבהאים הגיעו לחיפה בעקבות המשיח. העיר עשירה במבני דת ובאתרים קדושים גם לנוצרים מזרמים שונים, למוסלמים סונים, לאחמדים, לדרוזים, ליהודים ולעדי יהוה. רבים מהם נמצאים על תוואי שדרות הציונות, שיורדות מראש ההר ועד הים, וסלולות על תוואי דרך ההר ההיסטורית, ששירתה את הטמפלרים, שהגיעו גם הם העירה לחפש את המשיח! בסיור זה נרד במורד שדרות הציונות ונתוודע לסיפוריהן של הקבוצות השונות שהגיעו לכרמל כדי לחפש גאולה, כשהנוף הנפלא של המפרץ מלווה אותנו לאורך הדרך.

גרמניה בישראל: בעקבות טמפלרים וייקים במרכז הכרמל
מרכז הכרמל הטובל בירוק הוא הכי קרוב לאירופה בחיפה. בסיור נחזור אחורה בזמן לימי הקמת השכונה על ידי הטמפלרים בשלהי המאה ה־19. נשמע על מיסיונרים דתיים ואנשי עסקים חלוציים שהקימו על ראש ההר עיירה קטנה ודוברת גרמנית בשם כרמלהיים. נשמע גם על המתיישבים היהודים הראשונים שעל הכרמל, ועל ייקים שהקימו בתי מלון, בתי קפה וקונדיטוריות שנתנו למרכז הכרמל את האופי המיוחד שלו.

איפה הסיורים?

סוגי סיורים

טיולי יום יוצאים לטבע משפחות עירוני

אנחנו מטיילים עם

זוגות משפחות מתאים לשומרי שבת נגישות קבוצות תרמיאלים

שפות

אנגלית עברית

המומחיות שלנו

דברו איתנו

מידע נוסף

סיורים פרטיים: כן
שירותי הסעות: לא
עקבו אחרינו:
-מרכז-הכרמל-2

מה אומרים עלינו?

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
דילוג לתוכן